Τετάρτη, Ιουνίου 10, 2009

Για τη σφαγή των Ινδιάνων της Αμαζονίας στο Περού

Περίληψη

Ο Alain Lipietz και ο Jose Bove εξέδωσαν την παρακάτω δήλωση στα Γαλλικά και τα Ισπανικά εκφράζοντας τον αποτροπιασμό τους για την πρόσφατη σφαγή των ιθαγενών λαών που άφησε 30 ανθρώπους νεκρούς στην Περουβιανή Αμαζονία. Οι ιθαγενείς λαοί διαδήλωναν ενάντια σε μέτρα που περιόριζαν τα δικαιώματά τους. Η Ευρωπαϊκή Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία για την Κοινότητα των Άνδεων έχει ήδη προειδοποιήσει τον Πρόεδρο του Περού Alan Garcia για τους κινδύνους της καταπίεσης του δικαιώματος της διαδήλωσης των ιθαγενών λαών. Ο Alain Lipietz και ο Jose Bove καλούν τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Barroso και άλλους Επιτρόπους να παγώσουν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με το Περού και να επιμείνουν στο σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σταματήστε τη σφαγή των ιθαγενών λαών της Περουβιανής Αμαζονίας

Μαθαίνουμε με αποτροπιασμό το λουτρό αίματος που μόλις έλαβε χώρα στη διάρκεια μιας επιχείρησης αέρος – εδάφους της αστυνομίας του Περού ενάντια στους ιθαγενείς διαδηλωτές της Υπερεθνικής Ένωσης για την Ανάπτυξη της Περουβιανής Αμαζονίας (AIDESEP), που είχαν καταλάβει το δρόμο Belaunde Terri στο σημείο που ονομάζεται «Στροφή του Διαβόλου» (Curva del Diablo), στην περιφέρεια της Αμαζονίας. Υπήρξαν περισσότεροι από 30 νεκροί, και φαίνεται ότι η αστυνομία προσπαθεί να αποκρύψει τα πτώματα.
Παράλληλα, μαθαίνουμε ότι ένα ένταλμα σύλληψης βγήκε για τους ηγέτες της ADIDESEP και για τον πρόεδρό της, Alberto Pizango.

Οι ιθαγενείς διαδήλωναν για την υιοθέτηση νομικών μέτρων που λήφθηκαν κατά των δικαιωμάτων τους που έχουν αναγνωριστεί από τη Σύμβαση 169 του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, σε εφαρμογή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ και της κυβέρνησης του Περού.
Η αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Κοινότητα των Άνδεων είχε πολλές φορές προειδοποιήσει τον πρόεδρο του Περού Alan Garcia για τους κινδύνους για την κοινωνική ειρήνη εξαιτίας της πολιτικής του καταπίεσης των λαϊκών κινημάτων, ιδιαίτερα των ιθαγενών, της ποινικής δίωξης των εκπροσώπων τους, και των απειλών κατά των περουβιανών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η APPRODEH και του προέδρου της Pancho Soberon.
Καλούμε τον πρόεδρο Garcia να διακόψει όλες τις επιχειρήσεις ενάντια στους ιθαγενείς διαδηλωτές και να καλέσει την Οργάνωση Αμερικανικών Κρατών να έρθει και να διεξαγάγει ανεξάρτητη έρευνα για τα γεγονότα.
Καλούμε τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής J.M. Barroso, τους Επιτρόπους Εξωτερικών Σχέσεων και Διεθνούς Εμπορίου, κυρίες Ferrero Waldner και Ashton, να παγώσουν το «Γύρο» των εμπορικών διαπραγματεύσεων με το Περού μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση και να αναλυθούν οι αιτίες της. Τους καλούμε να επιστρέψουν σε μια διαπραγμάτευση σημείο προς σημείο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κοινότητα των Άνδεων, υποτάσσοντας κάθε εμπορική συμφωνία στον πολιτικό διάλογο, ιδιαίτερα στο ερώτημα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως το αποφάσισε πρόσφατα το Κογκρέσο των ΗΠΑ αναφορικά με τις σχέσεις της χώρας με την Κολομβία.

Alain Lipietz, Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Κοινότητα των Άνδεων, Αντιπρόεδρος του Ευρω – Λατινοαμερικάνικου Κοινοβουλίου.

Jose Bove, Πρώην εκπρόσωπος της Via Campesina, Ευρωβουλευτής (Ευρώπη – Οικολογία) από τη νοτιοδυτική περιοχή της Γαλλίας, εκλεγμένος στις 7 Ιουνίου 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια: