Τρίτη, Αυγούστου 11, 2009

Τα Μεσαιωνικά Βασανιστήρια των Αμερικανών

Από τότε που τα διάβασα δεν μπορώ να τα βγάλω απ' το μυαλό μου. Μερικά πράγματα τα υποψιάζεσαι, είσαι σχεδόν βέβαιος για την ύπαρξή τους. Γι' αυτό όταν τα δεις μπροστά σου, σου 'χετε ο ουρανός σφοντύλι.

Πριν από λίγους μήνες, η κυβέρνηση των Η.Π.Α. δημοσίευσε τα γράμματα που αντάλλαξαν στελέχη της CIA και του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Πρόκειται για κατευθυντήριες γραμμές μου συντονίζουν τα νομικά πλαίσια των βασανιστηρίων που μπορεί να εξασκεί η CIA στους κρατούμενους. Με απλά λόγια, η CIA ήθελε να βασανίσει κάποια μέλη της αλ Γκάιντα για να πάρει πληροφορίες και ζήτησε από το Υπουργείο δικαιοσύνης να τους πουν ποια βασανιστήρια μπορούν να εφαρμόσουν σύμφωνα με τον νόμο.

Αποστολέας του γράμματος με ημερομηνία 1ης Αυγούστου, 2002, είναι ο Jay S. Bybee (Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα) και παραλήπτης είναι ο John Rizzo (Νομικός Σύμβουλος της CIA). Η λεπτομέρεια και η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Bybee για να καθορίσει τα πλαίσια του επιτρεπτού βασανισμού είναι συγκλονιστική. Μερικά παραδείγματα, σε δική μου μετάφραση ,από το πολυσέλιδο έγγραφο είναι αρκετά για να πάρει κανείς μια ιδέα:

συνέχεια εδώ: αντιφωνητής

Δεν υπάρχουν σχόλια: