Δευτέρα, Οκτωβρίου 19, 2009

Γιατί είναι η ντομάτα τόσο φτηνή;


Αριθμός Είδησης: 8060446

Γενεύη, Ελβετία 19/10/2009 14:58 (ΑΠΕ-ΜΠΕ - Ρόιτερ)

Ελβετία. "Γιατί η ντομάτα είναι φτηνή;" Πανευρωπαϊκή ενημερωτική εκστρατεία για πως οι καταναλωτικές συνήθειες ενισχύουν τις σύγχρονες μορφές δουλείας


Εκστρατεία στην οποία καλούνται οι καταναλωτές να βρουν από πού προέρχονται τα τρόφιμα και τα αγαθά που αγοράζουν έτσι ώστε να αποφεύγουν με τις αγορές τους να υποστηρίζουν ασυναίσθητα τις σύγχρονες μορφές δουλείας θα ξεκινήσει πολύ σύντομα στην Ευρώπη.

Πρόκειται για την τηλεοπτική διαφημιστική εκστρατεία «Αγόρασε υπεύθυνα» την οποία έχει σχεδιάσει η M&C Saatchi SAA.L και στην οποία εμφανίζονται εργάτες παγιδευμένοι κάτω από ένα αναποδογυρισμένο καροτσάκι σουπερμάρκετ.

«Είναι εδώ για να μαζεύουν τις ντομάτες που αγοράζουμε καθημερινά», λέει για τους ανθρώπους που εμφανίζονται σαν να είναι σε κλουβί, το διαρκείας 30 δευτερολέπτων διαφημιστικό.

Οι παράνομα διακινούμενοι παγιδευμένοι μετανάστες παρέχουν φτηνή εργασία στις κατασκευές, τη γεωργία, την αλιεία, την κλωστοϋφαντουργία και άλλους τομείς, τα προϊόντα των οποίων καταλήγουν στα ράφια των σουπερμάρκετ των πλούσιων χωρών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης (ΠΟΜ).

«Μαζεύουν την αγροτική παραγωγή ή παράγουν καταναλωτικά αγαθά, που όλοι πάμε και αγοράζουμε», δηλώνει ο επικεφαλής του παγκόσμιου προγράμματος του ΠΟΜ κατά της παράνομης διακίνησης ανθρώπων Ρίτσαρντ Ντέιντζιγκερ.

"Δεν ζητάμε από τους ανθρώπους να μποϋκοτάρουν κάποιο ειδική μάρκα ή ένα σουπερμάρκετ ή μία αλυσίδα καταστημάτων. Τους ζητάμε να βρίσκουν τι κρύβεται πίσω από τα προϊόντα που αγοράζουν, για να αγοράζουν υπεύθυνα», δήλωσε ο Ντέιντζιγκερ, σε ενημέρωση που έκανε στη Γενεύη όπου έχει την έδρα του ο Οργανισμός.

Όσοι καταναλωτές ενδιαφέρονται να μάθουν πως οι καταναλωτικές συνήθειες μπορούν να υποστηρίζουν ή να καταπολεμούν την παράνομη διακίνηση ανθρώπων, μπορούν να επισκέπτονται τον ιστοτόπο www.buyresponsibly.org.

1 σχόλιο:

νίκης φόρος είπε...

δεν υπάρχουν φτηνά προιόντα αυτό είναι γνωστό, απλά κάποιος άλλος πληρώνει το τίμημα. Συνήθως με την ίδια τη ζωή του για να έχουμε στον "πολιτισμένο" κόσμο μας επάρκεια αγαθών. Βρείτε το video "story of stuff" εξαιρετικό και κατατοπιστικό
καλό απόγευμα απο τη λέσβο