Παρασκευή, Φεβρουαρίου 12, 2010

Σχέδιο Εψιλον...


του ΑΝΔΡΕΑ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ

Το ολοκλήρωσα στον κομπιούτερ μου το «Σχέδιο Εψιλον» για ό,τι με αφορά.

Το χειρότερο οικονομικό σενάριο: πώς θα αντιδράσω αν μείνω τα επόμενα χρόνια χωρίς δουλειά, δίχως σύνταξη, χωρίς καθόλου λεφτά.

Ο,ΤΙ είναι να συμβεί, θα συμβεί τώρα, πριν από το Πάσχα· εν μια νυκτί. Το Σχέδιο Εψιλον αναφέρεται στην περίπτωση που θα μας πετάξουν έξω από το ευρώ. Θα γίνει στάση πληρωμών, και θα επιστρέψουμε ξαφνικά ένα πρωί στη δραχμή. Δεν πρόκειται να με παρασύρουν οι εξαγριωμένες ορδές των καταθετών με τις βαριοπούλες που θα σπάνε τις τζαμαρίες, θα χειροδικούν κατά των υπαλλήλων και θα πυρπολούν τις τράπεζες. Είναι μάταιο. Θα αποφύγω κάθε τέτοια συμμετοχή.

ΟΤΑΝ αποκατασταθεί κάπως η τάξη, θα περάσω τα μπλόκα των ΜΑΤ και θα πάω να παραλάβω αδιαμαρτύρητα το 20ετές ομόλογο έναντι των καταθέσεών μου και τις 5-6 χιλιάδες δραχμές που θα δικαιούμαι να κάνω ανάληψη κάθε πρώτη του μήνα. Εχω περάσει ζάχαρη με 5-6 χιλιαρικούμπες πριν από 30 χρόνια. Θα το ξανακάνω - δεν μασάω!

ΘΑ ξενοικιάσω το σπίτι και θα μεταφέρω τα έπιπλα σε αποθήκες φίλων, που ήδη έχω βρει. Θα καταθέσω την άδεια και τις πινακίδες του αυτοκινήτου και του φουσκωτού. Εξαρτώμενος δεν είμαι πια. Το τσιγάρο το 'χω κόψει δύο μήνες και ρούχα έχω, θα τα φοράω ασιδέρωτα· άμα γίνεται παντού της πουτάνας ποιος θ' ασχοληθεί, μωρό μου, που θα 'ναι τσαλακωμένο το πουκάμισό μου;

ΠΟΥ θα μένω; Οι φίλοι στα δύσκολα κρίνονται. Το ίδιο και οι συγγενείς... Τη μια θα κοιμάμαι στον έναν, την άλλη θα τρώω στον άλλον. Ετσι κι αλλιώς θα 'ναι για μένανε μια ευκαιρία μοναδική να κάνω δίαιτα πραγματική. Ούτε καν θα καταδεχτώ τους σκουπιδοντενεκέδες των βορείων προαστίων όπου πετάνε ολόκληρα προφιτερόλ.

ΘΑ κυκλοφορώ με τα πόδια και με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οπως παλιά! Τα ποδαράκια στον ώμο, μόλις εμφανιστεί ο ελεγκτής (αν υπάρχει τέτοιος και τον πληρώνει κάποιος) και όπου φύγει φύγει... Θα περιφέρομαι άσκοπα και θα κάνω χάζι την αδιέξοδη κοινωνική αναταραχή. Οι μόνες επαναστατικές ενέργειες που ενδεχομένως θα πάρω μέρος θα 'ναι οι νυχτερινές επιθέσεις με ομάδες ομοιοπαθούντων συντρόφων στα φαρμακεία. Ούτε στέγη ούτε φαγητό ούτε μετακινήσεις, μόνο τα φάρμακά μου έχω πλέον ανάγκη. Και την ψυχαγωγία και το γέλιο φυσικά, που 'ναι δική μας υπόθεση και δεν μπόρεσαν ποτέ να μας τα αφαιρέσουν.

Ο,ΤΙ είναι να γίνει θα γίνει τώρα! Πριν από το Πάσχα. Η καλύτερη περίπτωση είναι να βρουν τρόπο να μας δανείσουν σε χρόνο dt η Γερμανία και η Γαλλία 25 - 30 δισ. Αν αυτό αποδειχθεί χρονικά, τεχνικά και πολιτικά αδύνατο, τότε θα 'ρθει και θα εγκατασταθεί εδώ ο παλιός μου φίλος και συμφοιτητής απ' το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - ο οποίος ήδη ψάχνει διαμέρισμα στο Κολωνάκι...

ΤΙ σημαίνει αυτό; Ξέχνα το δώρο Πάσχα, το επίδομα αδείας και τον 13ο μισθό. Οι αποδοχές όλων θα μειωθούν άλλο ένα 20-30%, η οικονομική ύφεση θα διαρκέσει αρκετά χρόνια, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο και οι άνεργοι, που σήμερα είναι ένα εκατομμύριο, θα γίνουν δύο. Αν είμαι ένας απ' αυτούς, θα φύγω μετανάστης στην Αλβανία.

ΕΚΤΟΣ αν έρθει με επανάσταση στην εξουσία μια κομμουνιστική -σε στιλ Κόκκινοι Χμερ- ή εθνικοσοσιαλιστική κυβέρνηση όπου θα καταταγώ σπιούνος. Για να καταδίδω -μαζί με άλλους πρώην δημοσιογράφους που γνωρίζουν πρόσωπα και... πράγματα- τους πραγματικούς πλούσιους, τους κασατζήδες που 'χουν μάσει και παντελονιάσει πολύ περισσότερο μαύρο χρήμα απ' όσα χρωστάει συνολικά η χώρα. Από ναρκωτικά, λευκή σάρκα, λαθρεμπόρια, ληστείες, διαμεσολαβήσεις, μίζες κ.λπ. Εδώ είμαστε!

πηγή: ράδιο Ε

2 σχόλια:

Mary Ka είπε...

Εναλλακτικό σχέδιο δεν έχεις? Εάν, ας πούμε προσγειωθούν εξωγήινοι και μας πάρουν όλους τους πόρους και μετά, δειγματοληπτικά, πάρουν και μερικούς μαζί τους κι είσαι κι εσύ στο διαστημόπλοιο, τι θα κάνεις?

Ανώνυμος είπε...

Συγνωμη εκτος θεματος μα ειμαι σε κριση

Ακους το 14 μισθο ...μην αγγιξετε σας πηρε ο διαολος,δουλεψα 40 χρονια....μετρα...μετραεοχι και ταδουλεμεναμου,θα γινει χαμος.