Πέμπτη, Μαρτίου 25, 2010

Μύθοι και αλήθειες για την επανάσταση του 1821


● «Κρυφό σχολειό» δεν υπήρξε ποτέ. Κατά το μεγαλύτερο μέρος της οθωμανικής περιόδου δίδασκαν, πράγματι, παπάδες. Από τα τέλη του 18ου αιώνα αρχίζουν και διδάσκουν και μη ιερωμένοι- κάποιοι έμπαιναν στην τάξη με κοστούμι, άλλοι πετούσαν τα ράσα. Από το 1818 εφαρμόζεται η αλληλοδιδακτική μέθοδος- ο καλός μαθητής δίδασκε τους νεώτερους.

● Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός δεν βρισκόταν στην Αγία Λαύρα την 25η Μαρτίου και δεν ευλόγησε λάβαρο. Βρισκόταν στην Πάτρα όπου, στην πλ. Αγίου Γεωργίου (λέει ο Σπυρίδων Τρικούπης), «διέταξε και έστησαν σταυρόν».

● Ο ορισμός ως αφετηρία της Επανάστασης της 25ης Μαρτίου 1821 είναι μέρος μιας αφήγησης που ενέχει από τη μεριά της Εκκλησίας τον συμβολισμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Στην πραγματικότητα, όλο τον Μάρτιο οι ελληνοτουρκικές συγκρούσεις στην Πελοπόννησο ήταν καθημερινές.

● Στρατιωτικά, η Ελλάδα ηττήθηκε κατά κράτος. Στα τέλη του 1827 ο Ιμπραήμ ήλεγχε την Πελοπόννησο και ο Κιουταχής τη Στερεά. Ο Γάλλος στρατηγός Μαιζόν έδιωξε από την Πελοπόννησο τον Ιμπραήμ.

περισσότερα εδώ: Τα Νέα

Κι άλλος μύθος καταρρίπτεται εδώ

1 σχόλιο:

DIONISIS L MARGARIS είπε...

Οργανωμένο "κρυφό σχολειό"δεν υπήρχε,τι σόι κρυφό θα ήταν τότε,απλά σε κάποιες περιοχές,απο αυτές που δεν είχα προνόμια(π.χ. Πήλιο) οι καλόγεροι μάθαιναν τα παιδιά γράμματα.Η Επανάσταση ξεκίνησε στις 21 Μαρτίου όταν ένοπλα Ελληνικά σώματα μπήκαν στην Καλαμάτα,όντως ο Παλαιών Πατρών Γερμανός είχε εναντιωθεί αρχικά στην Επανάσταση,αλλά όταν είδε ότι συμμετέχουν και οι προεστοί τότε μπήκε και αυτός.Με την επέμβαση των 3 μεγάλων της εποχής αποφύγαμε την κατάπνιξη της Επανάστασης,λόγω και της εμφύλιας διαμάχης που είχαμε,όμως μην ξεχνάμε οτι επι 6 χρόνια,πολεμούσαμε χωρίς όπλα,χωρίς πυρομαχικά με χίλιες-δύο προδοσίες,χωρίς τσαρούχια καά-καλά,χωρίς χρήματα, να αποτινάξουμε ενα ζυγό 400 ετών,το αγώνα αυτό τιμάμε σήμερα και όχι το αν νικάγαμε η όχι τους Τουρκοαιγύπτιους,μην ξεχνάτε οτι και οι Αμερικανοί Επαναστάτες είχαν χάσει όλες τις μάχες με τους Άγγλους αλλά πέτυχαν την Ανεξαρτησία τους.Ας μην ταυτιζόμαστε λοιπόν με την αδελφή τ.υπουργού καθηγήτρια Πανεπιστημίου η οποία στο μάθημα της λέει οτι η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν ηττήθηκε ποτέ κλπ.