Τετάρτη, Αυγούστου 11, 2010

«Κλωτσιά στη Φτώχεια» και στη Ζάκυνθο

Μπορεί αυτή η Δημοτική αρχή να έχει καταδικάσει τους εργαζομένους της στη φτώχεια, αφού έχει να τους πληρώσει κάτι μήνες, αυτό όμως δεν την εμποδίζει να διοργανώνει ποδοσφαιρικούς αγώνες για να την ξορκίσει....κάτι είναι κάτι κι αυτό.


Υπαίθρια κινηματογραφική αίθουσα και γήπεδο ποδοσφαίρου μαζί. Στην κεντρική πλατεία της Ζακύνθου, την περίφημη πλατεία Σολωμού, θα ξεδιπλωθεί, σε λίγες ημέρες, η επόμενη εκδήλωση την καμπάνιας «Γκολ στη Φτώχεια».

Εκεί το βράδυ της Παρασκευής 20 Αυγούστου, θα στηθεί ένα κινηματογραφικό πανί και θα γίνει η προβολή του ντοκιμαντέρ «Κλωτσιά στη Φτώχεια».

Ακολουθεί την πορεία των παικτών της πρώτης ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδων αστέγων από το γήπεδο του Ρουφ (όπου προπονούνταν) ως την Κοπεγχάγη, όπου τον Αύγουστο του 2007 φιλοξενήθηκε το 5ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων. Σε εκείνη την διοργάνωση συμμετείχε για πρώτη φορά και ελληνική ομάδα.

Ο κινηματογραφικός φακός διεισδύει στην ψυχή αυτής της ξεχωριστής ποδοσφαιρικής παρέας, ρίχνοντας φως στους αόρατους ανθρώπους της πόλης –αστέγους, πρόσφυγες και πρώην εξαρτημένους (που, βεβαίως, μόνο «αόρατοι» δεν είναι), ακολουθώντας τις ζωές τους εντός, μα κυρίως εκτός των γραμμών που καθορίζουν τα όρια ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου.

Το ντοκιμαντέρ είναι παραγωγή της «Μηχανής του Χρόνου» (σενάριο-σκηνοθετική επιμέλεια: Χρίστος Βασιλόπουλος, Δημήτρης Πετρόπουλος, μουσική: Δ. Μπίζος).

Της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση, ενώ από ειδικό περίπτερο θα διατίθενται προς πώληση (έναντι 5 ευρώ έκαστο) τα καταπληκτικά T-shirts της καμπάνιας «Γκολ στη Φτώχεια», με έργα/σκίτσα τριών εκ των ελλήνων δημιουργών: Του γραφίστα Δημήτρη Θ. Αρβανίτη και των γελοιογράφων Πέτρου Ζερβού και Τάσο Αναστασίου.

Η εκδήλωση γίνεται με την υποστήριξη του Δήμου Ζακυνθίων και του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΤΙΓΜΑ 97,6 (http://www.stigmafm.gr/), οι οποίοι στέκονται αρωγοί, ένθερμοι υποστηρικτές και συμπαίκτες, στην όλη προσπάθεια.

Η Ζάκυνθος θα είναι ο τρίτος σταθμός σε αυτή την κινηματογραφική περιοδεία που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Γκολ στη Φτώχεια», το φετινό καλοκαίρι.

Είχε προηγηθεί η Μυτιλήνη (16-17 Ιουλίου) και η Νάξος (6 Αυγούστου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 10ου Φεστιβάλ Νάξου, www.bazeostower.gr ).

Η περιοδεία θα συνεχιστεί ως και τα μέσα Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες –δηλαδή- πριν από την αναχώρηση της ελληνικής ομάδας για το Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου, θα συμμετάσχει στο 8ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων (19-26/9, http://www.homelessworldcup.org/).

Η καμπάνια «Γκολ στη Φτώχεια» είναι μια πρωτοβουλία του http://www.streetpaper.gr/

2 σχόλια:

Δύ-στιχος είπε...

Όσοι ζούνε στο δρόμο τον πόνο
κουβαλάνε στην πλάτη βαρύ,
μία μπάλα ν' αλλάξει τον κόσμο
με βοήθεια δική μας μπορεί.

Έλα πάμε κι εμείς στην πλατεία,
άσε κάτω το τηλεκοντρόλ,
ν' αγοράσουμε κι ένα μπλουζάκι,
και στη φτώχεια να βάλουμε γκόλ.

Δύ-στιχος

Δύ-στιχος είπε...

Λυπάμαι, δεν εμπόρεσα,
να βάλω γκολ στη φτώχεια,
γιατί στων επισκέψεων
επιάστηκα στα βρόχια.

Δύ-στιχος